Greutatea in sarcina
Oricat ti-ar placea sau nu, luarea in greutate in sarcina este inevitabila. Acest lucru este necesar pentru a menține o sarcină normală.
Într-adevăr, până la sfârșitul sarcinii, copilul cântărește în medie 3,5 kg. Adăugați la aceasta greutatea placentei, a lichidului amniotic și a glandelor mamare mărite.
Ce greutate poate fi considerată normală in perioada de sarcina?
Nu exista o marime universala pentru toate femeile insarcinate. Depinde cat de mult cantareai inainte de a ramane gravida si cat de adecvata este greutatea ta in raport cu inaltimea. Relatia dintre inaltime si greutate se exprima printr-o cifra care reprezinta indicele de masa corporala (IMC).
Ce este indicele de masă corporală (IMC)
Se estimează că femeile cu un indice de masă corporală normal (IMC) se îngrașă între 10 și 15 kg în timpul sarcinii. Prin urmare, primul pas este să vă calculați IMC-ul după raportul dintre înălțime și greutate.
Pentru a vă găsi IMC, împărțiți greutatea (kg) la înălțimea (m) pătrat.
Când vine vorba de creșterea în greutate în timpul sarcinii, principiul major este simplu: o femeie cu un IMC scăzut este sfătuită să câștige mai mult decât o femeie cu un IMC ridicat. Dacă nu sunteți sigur cu privire la IMC, discutați cu medicul dumneavoastră despre câte kilograme vă este bine să câștigați în timpul sarcinii.
Iată un grafic aproximativ care arată câte calorii în plus ar trebui să consumați pentru creșterea în greutate sănătoasă a sarcinii în trimestru:
Primul trimestru: nu este nevoie de calorii suplimentare.
Al doilea trimestru: aproximativ 340 de calorii în plus pe zi.
Al treilea trimestru: aproximativ 450 de calorii suplimentare pe zi.
⠀
În timpul sarcinii, nu trebuie să tineti o dietă, deoarece dacă eliminați din alimentele din dietă și nu alegeți un înlocuitor pentru acestea, bebelușul nu va primi substanțe nutritive importante pentru dezvoltarea sa.
⠀
Controlează-ți greutatea
Încercați să vă măsurați greutatea mai des pentru a controla setul de kilograme necesare. Balanța va fi un bun ajutor în timpul sarcinii.
Evitați regimul alimentar în timpul sarcinii, dar nu uitați să urmăriți ceea ce mâncați. Includeți o mulțime de alimente nutritive și sănătoase în dieta dumneavoastră. O porție dublă de ciocolată și înghețată nu este ceea ce își dorește copilul .
Dacă sunteți subponderala sau supraponderal, medicul dvs. vă va sfătui cum să mâncați bine, astfel încât atât dvs., cât și copilul dumneavoastră să rămâneți sănătoși pe tot parcursul sarcinii.
⠀
Activitatea fizică moderată, dar regulată - mersul pe jos, înotul, yoga pentru femeile însărcinate - este cel mai bune activitati pentru a vă menține în formă. Exercițiile fizice pot ajuta, de asemenea, la gestionarea simptomelor neplăcute ale sarcinii, cum ar fi durerile de spate, crampele și umflarea.
La nașterea bebelușului, cea mai mare parte din greutatea câștigată în timpul sarcinii va dispărea, dar grăsimea suplimentară va rămâne pentru a susține producția de lapte matern.
Cel mai important lucru în timpul sarcinii este sănătatea mamei și a copilului ei. Fiecare gravidă este unică, așa că ascultă-va corpul și nu aveti temeri in a cere sfatul medicului cu privire la toate aspectele legate de creșterea în greutate în timpul sarcinii.
⠀